La concreció del Pla TAC en l’apartat 17.1. "La planificació de l’ús de les tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement" existeix des del curs 2009-2010

L’educació bàsica ha de proporcionar els instruments i les competències per aprendre a aprendre en un context digital mitjançant noves metodologies i continguts que aprofitin els recursos d’Internet per a l’aprenentatge i la generació compartida de coneixement.

L’abundància i la multiplicitat de les fonts d’informació disponibles a la xarxa comporten que totes les persones hagin de desenvolupar noves capacitats, destreses i criteris: és el que s’anomena competència digital, recollida als decrets de currículum.

La integració plena de les tecnologies en un centre educatiu es pot enfocar com un procés d’innovació i gestió del canvi que afecta, d’una banda, tots els seus integrants i, de l’altra, aspectes de funcionament: pedagògic, formatiu, organitzatiu i tecnològic. Per facilitar que aquest procés es desenvolupi de manera harmònica, és necessària una planificació a curt i a més llarg termini. Se suggereix el Pla TAC de centre com a instrument per formalitzar la governança de la tecnologia en el marc de l’autonomia de centre i del projecte educatiu. Amb aquest Pla TAC:

  • S'assignen responsabilitats compartides en la gestió de la tecnologia en el centre.
  • Es concreten les necessitats d'assessorament i formació.
  • Es planifiquen el desplegament i la inserció de les TIC en els àmbits educactius, administratius i comunicatius.
  • Es fa el seguiment i l'avaluació dels usos curriculars de les TAC.
  • Es defineixen les prioritats per a la dotació dels recursos tecnològics.
  • Es vetlla pel compliment de la normativa en els usos de la tecnologia, especialment en allò que s'estableix a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (LOPD) i a la Llei de propietat intelectual (LPI).
  • S'estableix la presència del centre a Internet (portal del centre, plataforma virtual).

L’elaboració del Pla TAC de centre és en si mateix un mecanisme d’innovació. En aquest context, l’elaboració del Pla ha de proporcionar espais i temps per establir intercanvis entre el professorat per reflexionar, debatre, compartir i, en suma, per aprendre.

La implementació del Pla TAC de centre és un procés que requereix un impuls decidit per part de l’equip directiu i reclama el consens del claustre de professorat i la participació de tota la comunitat educativa.

A l’adreça http://www.xtec.cat/recursos/tac/platac.pdf es troba un document de treball al respecte, elaborat pel Departament d’Ensenyament.